zondag 19 augustus 2012

Tony Nicklinson


Tony Nicklinson is 58 jaar en lijdt sinds 2005 na een beroerte aan het locked-in-syndroom. Hij is van top tot teen verlamd en kan alleen nog communiceren door met de ogen te knipperen waarbij die signalen dan nog wel door een computer moeten worden vertaald. Nicklinson is 100% aangewezen op hulp door derden en heeft te kennen gegeven dat hij zijn leven wil beëindigen. Zelfmoord plegen kan hij echter niet door zijn totale verlamming. Hij is nu al jaren bezig om om te kunnen sterven door hulp bij zelfdoding. Een Britse rechter heeft deze kwestie echter weer terug verwezen naar het Parlement met het argument dat het niet aan de rechter is wetten te wijzigen of te maken maar aan de politiek. (zie NRC 17 augustus 2012) Het argument op zich lijkt mij steekhoudend maar de politiek komt hier nooit uit, die laat op electorale gronden, de oren hangen naar de Pro Life beweging. Nicklinson kan zijn leven nu nog slechts beëindigen door te stoppen met eten en drinken maar dat is een afschuwelijke dood wanneer het lichaam nog vitaal en krachtig is.
Paul Tully, vertegenwoordiger van de Engelse Pro Life, heeft een goed advies voor de familie Nicklinson: "Op het locked-in-syndroom moeten we met compassie en solidariteit reageren".
Schijnheiliger kan het gewoon niet. Hoe zit het met barmhartigheid, Tully? Gelovigen zijn vaak uiterst onverdraagzaam en gaan vaak tot het uiterste om anderen hun wil op te leggen. Dat zij daarmee het eigen religieuze gedachtegoed schenden, nemen ze op de koop toe. We zijn omringd door onwaarachtigheid en (politieke) lafheid. We vinden het aanvaardbaarder om levensreddende medicijnen af te wijzen, waardoor patiënten eerder zullen overlijden dan dat we iemand als Tony Nicklinson toestaan op een humane wijze zijn leven te beëindigen. Volgt u het nog?

4 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Dit soort gevallen zijn natuurlijk volledig gepolitiseerd. Als de dood is men, wie of wat je ook onder 'men' verstaan kunt in dit verband, voor precedent werking; wanneer één schaap over de dam raakt volgen er meer, onomkeerbaar en met verlies van controle en sturing; die gedachte en huivering.

Ik vind dat deze man het recht heeft om over zijn eigen lot/leven te beslissen.

Yvette zei

helaas volg ik het wel...

heb je ooit de film mare al dentro gezien?

zo fraai
zo herkenbaar aangaande dit probleem

groet

John Wervenbos zei

Interessante verwijzing Ivette.
a. Mar adentro (De zee van binnen) - Wikipedia
b. Mar Adentro - The Sea Inside - Verknipt in negen delen - Youtube (Engelse ondertiteling)

enno nuy zei

Inderdaad, heel beklemmend, die film. Ik was enkele jaren voorzitter van Stichting De Einder, die hulp bij zelfdoding geaccepteerd hoopt te krijgen. Een lange strijd en een lange weg te gaan. Typisch een voorbeeld van een fenomeen waar we geen harmonisatie op Europees niveau moeten willen. Cultuur en nationale geschiedenis spelen hier een grote rol.